Montage gereedschappen

Montagegereedschappen 

Na fabricage is het mogelijk dat een onderdeel nog meerdere bewerkingen moet doorlopen om uiteindelijk tot een eindproduct te komen.  Bijvoorbeeld ontbramen, het aanbrengen van één of meerdere andere onderdelen zoals bijvoorbeeld lagers , pennen, bussen of elektronische componenten etc. 

Mogelijk moet het onderdeel tijdens de montage naar een bepaalde positie worden gedwongen. In al deze gevallen kan het handig zijn het product op te spannen in een “montage”- spanmal. Staalmach heeft in de loop der jaren meerdere mallen hiervoor ontworpen en geleverd. 

 

De hier afgebeelde spanmal is uitgerust met een boormalletje om na het monteren van een bus onder een hoek verschillende borggaatjes aan te brengen zonder dat het onderdeel weer op het 5 assige bewerkingscentrum moet worden teruggeplaatst. 

De gaten onder een hoek worden nu met de hand geboord en vervolgens wordt er een borgpen in deze gaatjes geplaatst.  

Omdat verschillende gaatjes moesten worden aangebracht  is de boormal voorzien van meerdere boorbussen en  is de mal indexeerbaar. Om het indexeren heel  licht te laten verlopen wordt gebruik gemaakt van een luchtkussen dat in de mal wordt gecreëerd nadat een voetpedaal met een luchtventiel is bediend. Het luchtkussen tilt de mal iets op waardoor deze geen wrijving meer ondervindt en hierdoor gemakkelijk draait.  Door deze mal te gebruiken werd de machineplanning niet extra belast,  doorlooptijden werden korter en de montage kon in één keer worden afgerond.  

De lucht gedragen draaitafel was niet alleen ideaal bij het boren maar ook montages konden onder verschillende hoeken worden uitgevoerd zonder dat het werkstuk direct op de montagetafel werd gedraaid wat mogelijk zou kunnen leiden tot krassen en andere beschadigingen.