Draaien/frees toepassingen

Speciaal spanoplossingen voor draai- en freestoepassingen  

Voor draai- en freestoepassingen is Staalmach de aangewezen partner. 

Door de jarenlange ervaring en expertise op draai- en freesgebied zal een opspanning worden geleverd die voldoet aan beide handelingen 

Veelal wordt bij draaitoepassingen een berekening doorgevoerd die het maximale toerental bepaalt met betrekking op het verlies in spankracht ten gevolge van de middelpuntvliedende kracht.  

Ook kan het bepalen van de doorbuigingen van het werkstuk ten gevolge van de spankracht en/of het eigen gewicht van het werkstuk een rol spelen.  

Om vervormingen te voorkomen heeft Staalmach een scala aan oplossingen voorhanden.  

Draai- en freestoepassingen kunnen handbediend, hydraulisch of pneumatisch worden geleverd. In extreme gevallen kan zelf elektrisch worden gespannen.  

 

In de hier afgebeelde draai- freestoepassing worden ringvormige producten gespannen. Een robot die voor de machine is geplaatst zet het werkstuk in de spanmal 

De klant die deze mal in gebruik heeft had als eis dat kleine en grote producten onbemand en door elkaar bewerkt konden worden. Dus in plaats van series te produceren moesten enkel stuks op order worden geproduceerd. 

Om aan deze vraag te beantwoorden moest de spanmal automatisch in een programma worden ingesteld.  

Zo kan het zijn dat een groot werkstuk in bewerking is, en dat het volgende product een stuk kleiner is. De mal moet dan worden omgesteld naar de juiste afmetingen. Staalmach heeft de mal zo ontworpen dat deze kan worden ingesteld door een, ook door Staalmach ontworpen, insteleenheid die buiten de machine is geplaatst.  

Deze insteleenheid is voorzien van een stappenmotor die uiteindelijk één van de zes spanners op de juiste positie plaatst en fixeert. 

De mal wordt zes keer geïndexeerd waarbij de voorgaande handeling wordt herhaald. Het magazijn van de robotcel kan hierbij dus worden gevuld met diverse afmetingen van ruwstukken waarna deze onbemand kunnen worden bewerkt tot eindproduct.  

 

De machine zelf heeft geen mogelijkheid de mal te voorzien van spanhydrauliek.  

Staalmach heeft in de hierboven omschreven insteleenheid een automatische koppeleenheid geïntegreerd die de mal koppelt met een meegeleverd hydraulisch aggregaat. Zodra de mal is gespannen wordt de verbinding met het aggregaat verbroken en wordt de mal onder druk gehouden door een gestuurd terugslagventiel en een hydraulische accumulator.  

Tijdens de bewerking van het werkstuk (draaien e/o frezen) wordt de druk constant bewaakt door een radiografisch drukbewakingssysteem.