Frezen

Frezen

Speciaal oplossingen frezen 

De speciaal oplossingen die Staalmach ontwikkelt, produceert en levert voor freestoepassingen zullen het optimale halen uit het freesproces. 

Deze spangereedschappen kunnen handbediend worden of door middel van hydrauliek of pneumatiek worden aangestuurd.  

Bij het ontwerpen wordt rekening gehouden met o.a. de machinecapaciteiten. 

Te denken valt hierbij aan 

  • de toegankelijkheid van spil en gereedschap tot het werkstuk 
  • de machinale afmetingen die zijn toegestaan om binnen het spindelbereik te blijven 
  • de maximale draaicirkel in de machine 
  • het maximale toegestane gewicht etc. 

Ook krijgt Staalmach vaak de vraag een toepassing te ontwikkelen om een maximaal aantal producten in één spanmal te kunnen plaatsen. 

Hydraulische mallen kunnen vanuit de machine worden voorzien van hydrauliek maar als deze voorziening niet op de machine aanwezig is dan kan Staalmach ook een voorziening op maat leveren die de spanmal automatisch koppelt met het hydraulisch aggregaat. 

De hydraulische speciaal toepassingen worden veelal geleverd in productiecellen met een robot. 

 

Is de machine niet voorzien van een hydraulische voeding dan kan de mal buiten de machine hydraulisch worden geklemd. Zodra de mal is geklemd zal een hydraulische accumulator de mal op druk houden.  

Om de spandruk te bewaken kan een voorziening worden opgenomen die het mogelijk maakt om met een meettaster de spanconditie te bewaken.  

Ook kan Staalmach een radiografische drukbewaking leveren.  

De afgebeelde spanmal is geschikt voor het optimaal bewerken van een vrachtwagen onderdeel in een nagenoeg spanningsvrije conditie van het werkstuk.  

Het werkstuk wordt geplaatst en afgenomen door een robot. Door een ingebouwde volgorde schakeling worden eerst 3 spanners gesloten en wordt er vervolgens één of meerdere ondersteuningselementen gefixeerd in een positie waarin zij het werkstuk hebben gevonden. 

Vervolgens klemmen de overige hydraulische spanners het werkstuk in een zo spanningsvrij mogelijke conditie waarna het werkstuk kan worden bewerkt.