Draaien

Draaien

Speciaal oplossingen draaien 

Zal een standaard klauwplaat niet voldoen dan ontwerpt, produceert en levert Staalmach speciaal draaitoepassingen op maat. 

Door jarenlange ervaring wordt de speciaal oplossing zo vervaardigd dat deze uiteindelijk beantwoord aan technische, geometrische en economische gestelde doelen.  

De afgebeelde klauwplaat is speciaal ontwikkeld voor het bewerken van aluminium statorhuizen. De klant bewerkte deze statorhuizen aanvankelijk in grote aantallen op een stationaire transfermachineProbleem hierbij was dat de doorlooptijden te groot waren en de behuizing onrond werd gedrukt tijdens het spannen wat men later terug kon vinden in het product.  

De doorlooptijden konden met een draaiproces worden verkort maar hierbij zouden dan ongeoorloofde geometrische vervormingen optreden door het spannen met een standaard klauwplaat.  

 

De klant heeft zich bij Staalmach gemeld voor een oplossing op maat 

Om zo min mogelijk vervormingen tijdens het spannen te veroorzaken wordt het werkstuk eerst door middel van  een enkele hydraulische cilinder gecentreerd in 2 richtingen – haaks op elkaar staand -. 

Mocht het werkstuk bijvoorbeeld ellipsvormig zijn dan wordt ook daadwerkelijk het centrum van deze ellipsvormige behuizing op de centerlijn gebracht.  

De ingebouwde centreerconstructie centreert de behuizing met minimale spankracht. Vervolgens wordt met het werkelijke klemgedeelte de behuizing op de dikte van de koelribben gespannen. Hierbij zal eerst de spanconstructie op zoek gaan naar de koelribben en wordt de klemconstructie gefixeerd in de gevonden positie. 

Doordat de klemming van de koelribben plaatsvindt over de dikte van de koelrib treedt nagenoeg geen vervorming op in de motorbehuizing. 

 

Technische details 

De klauwplaat wordt geheel hydraulisch aangestuurd en kent de volgende stappen 

  • werkstuk in de klauwplaat plaatsen 
  • werkstuk centreren in 2 richtingen onafhankelijk van elkaar 
  • zoeken van de koelribben – zwevende spaninrichting – 
  • klemmen van de koelribben –spaninrichting zal doordat deze zwevend is de koelribben niet vervormen tijdens het spannen- 
  • kleminrichting wordt gefixeerd 
  • klauwplaat meldt status of een draaiproces begint 
  • het ontwerp is zo opgezet dat de klauwplaat te allen tijde een gebalanceerde geometrie heeft. Dit maakt het veilig verspanen van deze motorhuizen mogelijk met een toerental van 2500 omw/min